097 184 30 63
  1. Блог

Три спортивних міфа

Три спортивних міфа

Ясна річ, що міфів про спорт набагато більше і слід в кінці статті написати «далі буде», а по закінченню деякого часу випустити збірку чи енциклопедію.

Міф: Аеробіка - це комплекс вправ, який за рахунок своєї інтенсивності швидко допоможе вирішити проблеми із зайвою вагою і зміцнить ваше здоров'я.

Викриття: Якщо ви звернули увагу, то методики аеробіки канули в лету і не даремно. Американські медики ще на піку популярності цього виду спорту намагалися розставити крапки над «І» - наскільки корисні щоденні інтенсивні тренування. В результаті були оприлюднені висновки кількох фундаментальних досліджень, головним висновком яких був висновок - корисні лише помірні заняття спортом, надмірні фізичні навантаження скорочують життя і руйнують організм. А в літньому віці і зовсім не можна займатися аеробікою.

Навіть ікона аеробіки - Джейн Фонду активно привирала до тих пір, поки її не розкололи на суспільне визнання. Для шанувальників аеробіки стало шоком, що її фігура результат численних пластик і косметичних операцій, а не регулярні заняття.

Міф: спортивне харчування шкідливо для організму.

Викриття: Є кілька посилок, на яких базується це твердження і всі невірні. Спортивне харчування нібито продукт «хімічного», неприродного походження. Насправді ж спортивне харчування являє собою концентрат звичайного харчування, з якого з допомогою сучасних технологій очищення видалені баластні речовини, а також непотрібні компоненти, що спотворюють структуру раціону, побудованого на звичайній їжі. Є помилкова думка, що спортивне харчування перевантажує травну й видільну системи людини. Насправді, спортивне харчування не даремно називають «харчовими добавками» - це всього лише добавки до звичайного, але грамотно побудованого раціону. Далі слід оману, що без харчових добавок можна обійтися, якщо харчуватися свіжими натуральними продуктами - м'ясом, яйцями, молоком, крупами, овочами і фруктами. У будь-яких видах спорту, в даний час неможливо обійтися без застосування вітамінно-мінеральних добавок, оскільки, за даними ВООЗ, дефіцит вітамінів і мінералів у звичайній їжі складає у середньому 40%, а це не дозволяє організму функціонувати на оптимумі навіть у стані спокою, не кажучи вже про напруженої фізичної активності. Крім того, без добавок неможливо усунути дефіцит білка в організмі спортсмена, повністю відновлювати функціональний стан після тренувань.

Міф: заняття спортом знижує розумові здібності.

Викриття: Ну, хто не пам'ятає анекдоту про боксера, який на запитання, що ви робите головою відповідає: «А ще я нею їм». Подібний міф могли створити тільки ледарі. Хоча, якщо розглядати ті види спорту, де б'ють саме по голові, то можна припустити, що мізкам навряд чи від цього ставати краще. Але, загалом, дослідження вчених показали, що заняття спортом, як втім, і інші фізичні навантаження, навпаки стимулюють організм до творчості і оригінального мислення. Медики стверджують, що фізичні навантаження змушують мозок посилено виробляти ендорфіни - хімічні речовини, які і викликають прилив розумових і творчих сил. Вони ж є певним «гормоном задоволення», що розкріпачує людини і дає можливість мислити вільно. Крім того, при регулярному фізичному навантаженні стимулює виділення адреналін і норадреналін, які покращують роботу пам'яті. Тому, якщо чергувати з невеликим інтервалом заняття спортом з розумовою діяльністю, то можна добре натренувати не тільки м'язи. Крім цього вчені стверджують, що фізично активні люди набагато краще орієнтуються в екстремальних ситуаціях, тому як під час руху виробляється серотонін, який відповідає за швидкість реакцій, який дозволяє швидко схоплювати суть явищ і витягати з них користь.