097 184 30 63
  1. Блог

Збільшення фізичної активності знижує можливість ожиріння?

Збільшення фізичної активності знижує можливість ожиріння?

Щоденне наукове видання «ScienceDaily» наводить цікаве дослідження вчених Університету Індіани, яке загальноприйняте уявлення про те, що інтенсивні фізичні заняття зменшують ризик ожиріння, вірно лише частково.

Висновки панів вчених дещо спантеличили політкоректних американців. Виявилося, що залежність скидання зайвих кілограмів від фізичної активності вірна тільки для білих жінок. На результат тренувань впливає не тільки расові, етнічні та гендерні відмінності, але і вид роботи, яким зайнятий чоловік

У дослідженні взяли участь більше 12 тисяч осіб національної репрезентативної вибірки США віком від 20 до 64 років. Експерт університету Донг Чул Сео виявив, що прогрес зниження жирових відкладень максимально видно у білих жінок і трохи менше у білих чоловіків, той час, як у чоловіків і жінок афроамериканського і латиноамериканського походження зміни були не тільки мінімальними, але і протилежні очікуванням.

Результати досліджень настільки здивували професора Сео, що він провів додаткові соціологічні дослідження і прийшов до висновку, що це пов'язано з тим, що робота латиноамериканських чоловіків і жінок частіше пов'язана з фізичною працею, крім того, домашня робота також передбачає підвищену фізичну активність. Білі ж жінки і чоловіки в меншій мірі задіяні в роботі пов'язаної з фізичними навантаженнями. Тому результати були зовсім іншими - як тільки афроамериканці або латиноамериканці збільшували кількість фізичного навантаження поза роботи, вони скорочували її на робочому місці, дотримуючись, таким чином, свого звичайного стану.

«Це з одного боку свідчить про національної ментальності в дозуванні активності, а з іншого боку, говорить про необхідність диференційованого підходу до складання програм фізичної активності на робочому місці. Роботодавці, які піклуються про здоров'я своїх підлеглих, при організації робочого часу та активного дозвілля, повинні враховувати расові, гендерні та національні особливості при плануванні тренувань».

Кого цікавить більш детальна інформація дослідження, то доведеться витратити ще трохи часу:

Результати за темпами ожиріння та їх залежність від фізичної активності були скориговані з 6-ти категоріях: віку, мінімального набору національних відмінностей, статі, виду роботи і расової приналежності:

  • ожиріння страждає 41,4 % жінок, які не отримують фізичне навантаження;
  • через місяць участі у програмі фізичної активності кількість перевищують поріг ожиріння знизилося до 39,1%;
  • 31% пов'язаних з керівними посадами показали понад результати вже в першому кварталі, і 28% робота яких не пов'язана з фізичними навантаженнями;
  • інші в основному показали відчутні результати тільки між першим і другим кварталами, при чому 19,5 % вийшли за рамки третього кварталу;

Результати за расовими групами були вже трохи інакше:

  • Ожиріння в США страждають: 40,6% білих жінок, 41,5% латиноамериканок і 51% афроамериканок;
  • після програми застосування фізичних навантажень результати у білих жінок призвели до середнього зниження до 37,5%, у латиноамериканок навпаки середня кількість страждаючих ожирінням зросла до 45,4%, а афроамериканок до 55,4%

Дані дослідження включали в себе показники метаболічного еквіваленту (МЕТ) для учасників програми фізичної активності.

Дослідження припускали мінімум 450-470 МЕТ/хвилин на тиждень для випробовуваних. МЕТ - це кількісна оцінка загального обсягу фізичної активності. Швидка ходьба протягом 30 хвилин - становить 100 МЕТ, а біг зі швидкістю 6 миль/год протягом 30 хвилин близько 300 МЕТ.

У підсумку, Сео зазначив, що твердження, які раніше приймалися, як догма виявилися вірні тільки для білих жінок, які до того ж займали керівні посади. У всіх інших випадках будуть потрібні індивідуальні програми, щоб не досягати часто протилежних бажаного ефектів.

Стосуються дані дослідження нас? Незважаючи на те, що афроукраїнців у нас мало, латиноукраинок ще менше, матеріал варто того, щоб задуматися про індивідуальному плануванні своїх фізичних навантажень, якщо ви серйозно вирішили скинути свою вагу. По-перше, тому що типи робіт у нас теж різняться, по-друге, національні ментальності теж не тільки переважають, але й різняться по всій території України і, по-третє (куди ж без улюбленого третього) - гендерні відмінності у нас в країні, слава Богу, ще нікому в голову не прийшло усунути.

За матеріалами журналу «ScienceDaily»