097 184 30 63
  1. Блог

Фітнес-програми: пілатес

Фітнес-програми: пілатес

Сучасні фітнес-клуби готові запропонувати своїм відвідувачам цілу палітру фітнес-програм, на будь-який смак і для будь-яких цілей і можливостей. У цій добірці статей, ми допоможемо підібрати оптимальний для вас варіант.

Такий різновид фітнесу як пілатес (pilates) з'явився відносно недавно, проте вже встиг завоювати свою частину прихильників. Назва цього виду походить від прізвища засновника цієї системи вправ - Джзефа Пілатесу.

Джозеф народився в 1880 році в Дюссельдорфі, з самого дитинства він ріс слабким хлопчиком, і не дивлячись на те, що його постійними супутниками були рахіт, астма та ревматична лихоманка, він став одним з тих, хто досяг значних висот у вивченні фізичної культури і здоров'я. Для того щоб позбутися або послабити свої недуги Пілатес став розробляти власну систему фізичних вправ. І, незважаючи на те, що спосіб виявився не самим легким, він став справді ефективним. Результатом його довгих і виснажливих тренувань стали значні успіхи у гімнастиці, лижах і пірнанні. У поле зору Пілатесу також потрапили і східні види фізичних вправ, після чого він зумів вдало поєднати західні та східні кращі вправи і методики. Саме ця отримана система тренувань і стала відома всьому світу, як пілатес.

Дана система вправ не несе в собі значне навантаження, тому підходить багатьом і практично не має протипоказань. За допомогою таких тренувань, організм одержує можливість зміцнити основні групи м'язів згідно логічному ланцюжку, включаючи і слабкі м'язи. Пілатес позитивно впливає на гнучкість суглобів, еластичність зв'язок, силу м'язів, межмышечную і внутрішньом'язову координацію, витривалість організму. Проте основною перевагою пілатеса є відсутність травматичності і нульова можливість негативних наслідків.

Для заняття пілатесом існують спеціальні тренажери, до яких відносяться: изотоническое кільце, фітбол, гумові амортизатори або тренажер Pilates Allegro.

Основне завдання при роботі з даними снарядами - завдання навчитися балансувати на цьому обладнанні. Спочатку ця мета здається недосяжною, проте вже на другому-третьому занятті все виходить. Для вдалих занять необхідно зосередитися на своєму диханні, положенні хребта і малого тазу, і повністю відчувати своє тіло. Саме ці правила дозволять досягти гармонії і налагодити зв'язок між тілом і розумом.

Три основних способи тренування пілатес:

  • Вправи на підлозі. Дані вправи виконуються сидячи або лежачи на підлозі. Серед головних цілей таких тренувань: вплив на хребет для зняття больового синдрому, поліпшення постави і т.д.
  • Вправи за допомогою спеціального обладнання та тренажерів: кільце Pilates Ring, гантелі, гумові амортизатори, м'ячі і т.д.
  • Спеціальні тренажери для тренувань. Основна відмінність тренажерів для пілатесу від звичайних - відсутність жорстко фіксованою опори, на якій знаходиться людина, при виконанні вправи. В такому випадку, для виконання силової вправи на тренажерах, потрібні чималі зусилля для збереження рівноваги на такій поверхні. При виконанні такого роду вправ тілу потрібна робота максимальної кількості м'язів.

Так як вправи пілатесу малотравматичны і безпечні, їх використовують навіть як відновлювальну терапію після травм. Заняття пілатесом підходять практично всім, незалежно від віку і фізичного стану.

І насамкінець зазначимо, що система вправ пілатес - це, насамперед, спосіб досягнення доброго самопочуття, а не вправи для підготовки тіла до літньо-купального періоду. Рівномірний розвиток м'язів - це правильна постава, пластичність, природна грація і хороше самопочуття.