097 184 30 63
  1. Блог

Звідки прийшов фітнес?

Звідки прийшов фітнес?

Як і багато іншого, своїми коренями, фітнес також сягає часів Стародавньої Греції та Риму. Терми в Стародавньому Римі - місця, що служили не лише для санітарно-гігієнічних процедур, але і для фізичних вправ і культурних розваг. Ці місця призначені також і для проведення багатьох зустрічей для громадськості. Пізніше подібні заклади поширилися і в Європі, особливо в тих країнах, де це дозволяли кліматичні умови. Однак поступово з основного функціоналу таких закладів вийшли проведення фізичних вправ. Про це забули на тривалий час.

І ось, не так давно, коли світ знову став звеличувати спорт і фізичну культуру, повернулися до нас і спеціалізовані комплекси, які стали поєднувати в собі тренажерні та гімнастичні зали, салони краси, сауни і лазні - так звані фітнес-клуби.

Сучасний фітнес взяв дуже багато з античних Олімпійських ігор Стародавньої Греції. В ті часи існував культ атлетизму, здорового і красивого тіла. Однак фізична краса тіла повинна була гармоніювати і з внутрішнім світом людини. Людина, якій були притаманні і фізична краса тіла, і душевну рівновагу вважався героєм.

На початку Олімпійські ігри складалися лише з одного виду змагань - бігу на один стадій (192 м., 92 див.) і тривали протягом п'яти днів. В цей час проголошувався «священний світ», всі військові зіткнення повинні були припинитися, укладали перемир'я, а порушення миру каралося штрафами. Пізніше програма Ігор збільшилася, з'явилися пентатлон - біг зі зброєю (мечем і щитом), панкратіон - поєднання кулачного бою і боротьби, змагання колісниць і верхова їзда.

Тренажер

З історії стародавньої грецької і римської цивілізацій нам відомо не мало імен філософів та науковців, але мало хто з нас знає, що багато з них були зразками фізично розвинених та гармонійних людей. Так Піфагор був найсильнішим кулачним бійцем, в оселі якого зберігалася велика кількість спортивних приладдя. Гіппократ був знаменитим еллінським борцем і наїзником. Усілякими нагородами в області спорту володіли і Платон, Сократ, Софокл і Еврипід.

Саме з-за того, що в стародавньому світі був яскраво виражений культ спорту, здорового духу і тіла, сьогодні поняття «фітнес» несе в собі такий багатогранний сенс. Сьогодні фітнес асоціюється не тільки з фізичними вправами, але і з певним способом життя, певні моменти якій дають нам можливість досягти гармонії духу і тіла.

Фітнес;

Фітнес, майже такий, яким він є сьогодні, увійшов у життя сучасної людини в 90-х роках минулого століття. Саме слово прийшло до нас з англійської «fitness» і стало калькою в нашій мові. У перекладі з мови оригіналу «fitness» означає «відповідність».

Що ж таке фітнес? Одні вважають фітнесом комплексні заняття по відновленню і підтриманню здоров'я за допомогою таких елементів, як правильне харчування, очищення організму, фізичні навантаження. Другі переконані в тому, що фітнес - це синтез трьох елементів: фізичних навантажень, гімнастики та вправ на тренажерах. У розумінні вчених фітнес - це здатність серцевих м'язів, кровоносних судин, легенів і всіх м'язів тіла працювати з максимальною ефективністю.

Насправді поняття фітнесу дійсно означає сукупність різноманітних фізичних вправ, занять спортом та інших способів поліпшення здоров'я людини, а також коректування його фігури, що дасть можливість надалі зміцнити організм. Однак не варто співвідносити фітнес зі спортом, адже заняття спортом спрямовані на досягнення поставлених результатів і їх подальше поліпшення. Виходить, фітнес, - це окрема філософія здорового способу життя, для досягнення гармонії.

Попередня стаття: Основні правила тренувань
Наступна стаття: Фітнес-програми: пілатес