097 184 30 63
  1. Блог

Причини травм під час бігу та як їх уникнути?

Причини травм під час бігу та як їх уникнути?

Ранкова чи вечірня пробіжка - доступні ліки для міцності вашого здоров'я і краси тіла. Біг сприяє покращенню роботи дихальної та серцево-судинної системи, спалюванню зайвих калорій, зміцненню м'язового корсета, покращенню тонусу шкіри, підвищенню витривалості і працездатності. Систематично займаючись, ви забудете про існування целюліту, втоми та безсоння, а ваші стегна і сідниці стануть підтягнутими. Ви ефективно пропрацюєте м'язи і будете почувати себе в піднятому настрої.

Причини травм під час бігу та як їх уникнути?

Бігати можуть і маленькі діти, і підлітки, і жінки, і чоловіки, і пенсіонери, якщо дозволяє стан здоров'я. Але чи все так просто, як здається на перший погляд? Чи підходить даний вид фізичних навантажень всім і кожному? Чи існують протипоказання і чи всі можуть бігати й не перейматися?

Біг і його "ахіллесова п'ята"

Трапляються ситуації, коли після пробіжки людина може відчувати задишку, біль в області грудної клітини, підвищується чутливість колін чи тягнуть литкові м'язи? Що це може бути - звичайна непідготовленість чи корінь захований в іншому?

У будь-якого напряму в спорті є своя "ахіллесова п'ята", і біг - не виняток. Під час бігу тренується в основному нижня частина тіла - сідниці, стегна, литкові м'язи, при цьому левова частина навантаження йде на колінні суглоби та хребет. Вчені відмічають, що у чоловіків частіше трапляються різні травми, ніж у жінок. Якщо не сильно заглиблюватися, то це пояснюється особливостями будови чоловічого тіла. Хоча, здавалося б, чоловіки сильніші й біг їм не має шкодити.

Протипоказання до занять бігом:

  • порушення діяльності опорно-рухового апарату;
  • хронічні болі в суглобах;
  • захворювання центральної нервової системи;
  • хвороби органів дихання та серцево-судинної системи.

Найпопулярніші травми бігунів

  • Біль в колінах. Не варто продовжувати тренувальний процес, якщо відчуваєте біль в колінному суглобі. Причини бувають різні: надто велика дистанція, слабкість в стегнах або стопі. Іноді вирішити проблему і "натренувати" коліна допоможуть присідання з обтяженнями, але часом єдиним вірним рішенням є повна відмова від даного виду фізичних навантажень.
  • Підколінне сухожилля. Якщо тягне під коліном, це свідчить про непідготовленість організму, неправильно вибраний темп. На повне відновлення буде потрібно від 4 до 8 тижнів, а тому краще на початковому етапі не перегинати палицю.
  • Травма гомілки. Біль різного характеру (штрикучий, тупий) може відчуватися в передній частині стопи. Найчастіше ця проблема зустрічається в початківців, організм яких не звик до навантажень. Досить трохи відпочити (приблизно тиждень), а потім пробувати свої сили знову.
  • Синдром Піріформіса. Простими словами - пекучий біль в області сідниць, стегон. Відбувається це через перенапруження грушоподібного м'яза. Досить його добре розім'яти перед забігом, щоб уникнути "недугу". Важливо також відрізняти перенапруження грушоподібного м'яза від проблем, пов'язаних з попереком.
  • Тендиніт Ахілла. Так, мова піде про стопу. Бували у вас ситуації, коли ви відчували сильний біль, роблячи перший крок? А кілька кроків поспіль? Такі больові відчуття можуть свідчити про запалення ахіллового сухожилля (розвивається через порушену роботу м'язових груп щиколотки). На деякий час краще відмовитися від тренінгу. Як і в ситуації з колінним сухожиллям: відновлюватися ви можете 1-2 місяці.

Бігаємо з розумом, бігаємо правильно

  • Починати потрібно з візиту до лікаря. Навіть якщо ви свято впевнені, що здорові та у вас "нічого не болить", не полінуйтеся і запишіться на прийом до хорошого фахівця. Похід в клініку не відніме у вас занадто багато часу, але ви зайвий раз переконаєтеся, що все гаразд, а приступати до тренувань можна хоч зараз.
  • Не нехтуйте розминкою перед забігом, на виконання якої вам знадобиться 5-15 хвилин (все залежить від дистанції, яку ви плануєте подолати). Це можуть бути присідання, нахили та випади в сторону, стрибки на скакалці.
  • Якщо ви бігаєте для власного задоволення, краще вибирайте хорошу рівну дорогу (не стежки чи горбисту місцевість). Навантаження на ваш опорно-руховий апарат мінімізується, а ви будете отримувати насолоду від процесу.
  • Важливо також не перестаратися з навантаженням. Не тягнете інтенсивні забіги - вибирайте більш помірний біг. В ідеалі, рекомендується чергувати біг будь-якої інтенсивності з ходьбою.
  • Не забувайте про вибір якісного спортивного взуття. Стопі має бути комфортно у взутті, тоді й біг буде в радість. Зручними кросівками вважаються ті, які добре сидять на нозі: ніде не перетискають, не тиснуть, не ковзають і не спадають.

Пробіжка на вулиці чи в залі на біговій доріжці?

Тренування просто неба або в залі? Накинути пару кругів на свіжому повітрі корисно для здоров'я. Ви бігаєте, навколо змінюються пейзажі, організм збагачується киснем, а тіло набуває рельєфних обрисів. Хіба це не чудово ?! Але не кожен захоче займатися під проливним дощем, а взимку і зовсім нема бажання долати засніжені або покриті льодом дороги.

Причини травм під час бігу та як їх уникнути?

Чудовою альтернативою бігу в будь-яку пору дня і ночі, незалежно від природних умов за вікном, стане бігова доріжка. Це справжня знахідка для тих, хто не бажає відмовлятися від тренувань в зимову пору або в дні негоди. На сучасних кардіотренажерах ви маєте можливість не просто ходити чи бігати - ви маєте можливість вибрати бажану тренувальну програму, враховуючи можливості власного організму, задати потрібний ритм, відстежувати на моніторі всі параметри тренувального процесу: пульс, швидкість руху, довжину пройденої дистанції, кількість витрачених калорій.

А спеціальні програми на просунутих моделях і зовсім віртуально перемістять вас в будь-який куточок світу. Погодьтеся, бігати вулицями Англії або парком у Франції куди приємніше і цікавіше! Амортизація пом'якшує кожен крок, тому спробувати свої сили можуть навіть ті, хто не наважувався на пробіжку на асфальтованій дорозі. Але слід повторитися: консультація лікаря обов'язкова!

Хочете тренуватися в задоволенні та задумалися про покупку кардіотренажера? Купити бігову доріжку для дому в Україні, ви можете в магазині "Інтер Атлетика". У нашому каталозі представлений багатий асортимент моделей на будь-який смак, колір і гаманець. Ми пропонуємо найкращий продукт для ваших спортивних забігів!

Якщо ви повні сил і бажання - бігайте в задоволення і з максимальною користю для душі, тіла і здоров'я.