097 184 30 63
  1. Блог

Лава для жиму: види, характеристики, призначення

Лава для жиму: види, характеристики, призначення

Якими тренажерами можна облаштувати домашній зал, щоб вони займали мінімум місця в квартирі, але давали можливість виконувати широкий спектр вправ для максимально якісного опрацювання грудних м'язів, бицепса, трицепса? Без якого спортивного обладнання не обійдеться тренування з гантелями, штангою? Для безпечної і ефективної роботи з вище перерахованим спортінвентарем вам потрібно купити лаву для жиму. Це універсальний тренажер для виконання базового набору вправ по частині силового тренінгу, і конкурувати з ним може лише рама, силова стійка і кілька інших тренажерів. Обладнання призначене для виконання широкого спектру завдань, але основна функція – робота зі штангою.

Навіщо потрібна лавка для жиму

Тренування з використанням цього тренажера – база при виконанні силових вправ на нарощування та зміцнення м'язів грудей, плечового пояса, бицепса. Інвентар варто придбати в домашній зал, оскільки з його допомогою можна виконати третину завдань у роботі з вільними вагами. До них відносяться: жим штанги різними хватами, розведення гантелей, випади і навіть кардіонавантаження.

Лава для жиму: види, характеристики, призначення

На лаві для жиму, обравши правильну вагу робочих снарядів, ефективно прокачає м'язи і новачок, і досвідчений спортсмен. Класична конструкція складається з лавки, стійки під штангу та спеціальних фіксаторів. Лава зі стійкою може бути цілісною або роздільною. Останній варіант більше підходить для домашнього спортзалу. Професійний спортінвентар розрахований на велику вагу (деякі моделі витримують до 600 кг), інтенсивну експлуатацію, відрізняється високою стійкістю.

Лава для жиму: види та призначення

  • Горизонтальні. Спинка виконана у горизонтальному положенні, не регулюється.
  • Регульована. Кут нахилу спинки налаштовується, що дозволяє працювати зі снарядом в різних положеннях, змінюючи таким чином навантаження на м'язи.
  • Без рами. Конструкція складається з рами та регульованої спинки, використовується як додатковий інвентар для тренажера Сміта.
  • Універсальна. Класична модель, виконана у вигляді звичайної лавочки, на якій можна виконувати ряд різноманітних завдань із гантелями, штангою чи інші.

Переваги лави для жиму

  • Розрахована на високі навантаження. Комерційними моделями облаштовуються тренажерні зали, їх також купують для індивідуального використання. Для дому можна купити недорого лаву для жиму, яка не поступається професійним моделям: трохи нижче в ціні і, як правило, розрахована на менші навантаження.
  • Підходить до виконання вправ для опрацювання різних м'язових груп. Основне призначення – прокачування м'язів верхньої частини тулуба, також можна опрацювати прес, сідниці, м'язи спини, ноги.
  • Легкість монтажу та простота використання.
  • Є одним із найбезпечніших силових тренажерів. Тренуватися на ній без підготовки можуть навіть новачки.
  • Надійна, зручна та довговічна.

Які можна виконувати вправи на лаві для жиму

Розглянемо базові вправи із програми силових тренувань для максимально ефективної роботи з бицепсом, трицепсом та грудними м'язами.

Лавка для жиму
  • Жим штанги від грудей у ​​положенні лежачи. Лягайте на лаві таким чином, щоб стопи впиралися в підлогу, коліна зігніть під кутом 90 градусів. Гриф штанги повинен знаходитися приблизно на рівні очей, візьміться за снаряд широким хватом. На вдиху опускайте штангу до середини грудної клітки, підніміть на видиху на випрямлених руках.
  • Розведення гантелей в бік. Виконувати вправу можна як лежачи на спині, так і в сидячому положенні. Займіть зручне положення, беріть до рук гантелі однакової ваги і повільно розводьте на вдиху прямі руки в сторони, на видиху необхідно зводити прямі руки перед грудьми. Можна робити двома руками одночасно і по черзі кожною рукою.
  • Жим штанги під кутом. Виставте тренажер під кутом 45 градусів, займіть зручне положення та візьміться широким хватом за гриф. На вдиху опускайте її на верхню частину грудних м'язів, піднімайте на вдиху штангу на прямих руках.
  • Випади. Вправа ефективна в опрацюванні сідниць, м'язів ніг, живота та попереку. Берете в руки по гантелі, впираєтеся стопою в лавку для жиму. На видиху відштовхуєтеся п'ятою від лави, виштовхуючи тіло вгору і змінюючи ноги.
  • Тяга гантелі в упорі під кутом. Вправа розвиває м'язові групи спини. Виставте спинку тренажера під кутом 45 градусів, обіпріться животом в лаву, носочками впирайтеся в підлогу, в кожну руку візьміть по гантелі. На вдиху опустіть прямі руки, піднімайте на видиху вгору, намагайтеся максимально звести лопатки.

Виконувати кожну вправу слід по 8-10 разів в 2-3 підходи. Ми описали 5 найпопулярніших спортивних завдань, в інтернеті ви можете знайти комплекс найрізноманітніших вправ для ефективного опрацювання всього тіла.

Купити лавку для жиму варто для облаштування спортзалу, куди приходять тренуватися люди з будь-яким рівнем підготовки, а також для домашньої тренажерки. Обладнання не потребує спеціального догляду, має невеликі габарити і дозволяє виконувати максимум з тренувальної програми людям з різними спортивними цілями. Вибирайте тренажер від відомих виробників, читайте рекомендації і купуйте в офіційних дистриб'юторів. 

Вас зацікавить
6 930
8 100
50 502
21 000