097 184 30 63
  1. Блог

Інтервальне тренування

Інтервальне тренування

Інтервальна тренування використовується професійними спортсменами, при підготовці до змагань. Вона відома вже більш ніж пів століття і залишається популярною досі. Сьогодні ми розглянемо основні її переваги і недоліки.

Як працює інтервальне тренування

Якщо ви зважилися, нарешті, на пробіжки знайте : помірний і рівномірний біг для схуднення - це просто трата сил. Метод інтервального тренування допомагає досягти результату за 6 тижнів, а звичайні - за 12. Суть методу полягає в тому, щоб чергувати навантаження високої та низької інтенсивності. Точкою відліку стане час. Приміром, спершу вам потрібно присідати дуже інтенсивно протягом хвилини, потім робити випади - менш інтенсивно, потім віджиматися.

Пульс

Пульс є головним індикатором результативності занять. Максимальна частота серцевих скорочень розраховується через формулу «220 мінус вік». При інтервальних тренуваннях, частота пульсу повинна становити від 85 до 95 відсотків від максимального пульсу. У такому випадку організм спалює 90% вуглеводів, 1% білків і 10% жирів. Займатися в такому режимі необхідно з досвідченим тренером.

Програма інтервального тренування:

  • Розминка. Розігрійте свої м'язи з допомогою бігу, стрибків, махов, адже «холодні» м'язи не працюють;
  • Період навантаження складе від 2 до 12 хв;
  • Тривалість відпочинку пропорційна тривалості навантаження;
  • Не треба гнати коней, не соромтеся, якщо вам не вистачає витривалості. Навантаження можна збільшувати на 10 % в тиждень, так що не потрібно пробувати це зробити за одне заняття;
  • За одне тренування цикли навантажень і відпочинку повторюються від 5 до 10 разів;
  • Перевірте серце, перш ніж займатися в такому режимі;
  • Інтервальних тренувань в тиждень має бути не більше 2 на тиждень.

Переваги

Такі тренування високоефективні. Організм спалює «запаси» не тільки під час тренування, але і після. Також, інтервальне тренування може заощадити масу часу: заняття 3 рази на тиждень по 15 хвилин, можуть бути більш ефективними, ніж тричі на тиждень по годині. До того ж, це зовсім не нудно, просто ніколи.

Недоліки

Без правильної мотивації вам не впорається. Організм геть відмовляється працювати в такому режимі, і мріє повернутися до звичайних, годинниковим тренувань. Так що запастися мотивацією - необхідно. Зрозуміло, це величезне навантаження на організм, тому далеко не всі люди можуть займатися интервально, просто здоров'я не дозволить.

Навіть якщо ви непогано справляється з поставленим завданням, не потрібно робити з себе Геракла, через якийсь час потрібно взяти перерву. Ви ж людина, а не солдат. У всьому головне міра.